Reitala ja Kemppinen UEFAn CORE-koulutuksessa 26.3.-1.4.

26.3.2021

Simo Mynttinen (vas.), Oliver Reitala ja Antti Kemppinen
Simo Mynttinen (vas.), Oliver Reitala ja Antti Kemppinen

HEKin Oliver Reitala osallistuu erotuomarina ja Antti Kemppinen avustavana erotuomarina Euroopan jalkapalloliitto UEFAn CORE-koulutukseen pe 26.3. - to 1.4.2021. Järjestyksessään 47. koulutus järjestetään poikkeuksellisesti etäkoulutuksena videoyhteyksin. CORE- eli Centre Of Refereeing Excellence -koulutukseen valitut ovat lupaavia erotuomareita, joita koulutetaan mahdollista kansainvälistä erotuomariuraa varten. CORE-koulutus ei kuitenkaan ole vaatimus kansainväliselle erotuomarivalinnalle.

Coressa tarkoituksena on antaa tuomareille työkaluja oman itsensä kehittämiseen ja näyttää, minkälaista tekemisen tasoa tuomareilta odotetaan kansainvälisellä tasolla. Coressa käydään läpi sääntötuntemusta ja varsinkin niiden tulkintaa läpi niin videoiden kuin normaalitilanteessa kenttäharjoitusten avulla. Lisäksi testataan erotuomareiden fyysinen kunto ja annetaan ohjeita sen kehittämiseen.

Noin puoli vuotta kestävä Core-koulutus koostuu kolmesta jaksosta. Kahdesta noin viikon intensiivikurssista ja niiden väliin jäävästä itseoppimisen ajasta, jolloin kukin erotuomari arvioi omaa tekemistään ja voi halutessaan pyytää neuvoa erotuomarikouluttajalta tai fyysiseltä valmentajalta. Jälkimmäisellä intensiivikurssilla käydään läpi, millä osa-alueilla erotuomari on kehittynyt ja mitä työkaluja erotuomari voi käyttää kehittyäkseen myös jatkossa.

Normaalitilanteessa intensiivikurssit järjestetään UEFAn päämajassa, eurooppalaisen jalkapalloilun "kotipesässä", Sveitsin Nyonissa. Tällöin valitut kolmikot tuomitsevat ottelun (per intensiivikurssi) joko Ranskan tai Sveitsin kolmannella tai neljännellä sarjatasolla. Ottelun jälkeen erotuomaristo arvioi omaa suoriutumistaan ja seuraavana päivänä ottelu analysoidaan läpi videoklippien, jotka kouluttajat ovat koostaneet, avulla.

Erotuomareiden valinnat Coreen tekevät kansalliset palloliitot eli Suomen tapauksessa SPL ja sen erotuomarivaliokunta. UEFA puolestaan päättää, mitkä maat se kullekin kurssille kutsuu. Kurssille valitaan yksi erotuomari ja hänelle kaksi avustavaa erotuomaria. Maita yhteen koulutukseen valitaan noin 5-6.

Reitalan ja Kemppisen kanssa koulutukseen osallistuu avustavana erotuomarina Simo Mynttinen Lahdesta.

-----

Hekkiläisiä Coren käyneitä:

Juuso Mantere (AET)
Oskari Hämäläinen (ET)
Antti Malaska (AET) - Olli Jantunen (AET)
Dennis Antamo (ET) - Jukka Honkanen (AET) - Sami Nykänen (AET)