Historiaa

HEK:n kunniapuheenjohtajan 75-vuotisjuhlapuhe

Arvoisat kunniajäsenet, herra Suomen Palloliiton puheenjohtaja, kutsuvieraat, hyvät ystävät, erotuomarit, naiset ja miehet. Kiitän tästä luottamuksesta, jonka olette minulle antaneet juhlapäivänämme. Uskon, että tuon koko erotuomarikunnan ja palloiluväen tervehdyksen onnitellessani 75-vuotiasta Suomen vanhinta erotuomarikerhoa.

Kymmenen miestä kokoontui 2.5.1929 SPL:n kansliaan tai toisen tiedon mukaan Ravintola Fregatteniin pohtimaan yhdistystä erotuomaritoimintaa varten. He eivät välttämättä osanneet silloin aavistaa, kuinka kauaskantoinen päätös oli syntymässä. Ensimmäiseen hallitukseen valittiin puheenjohtajaksi herra H. Kulberg jäseniksi R. Wickström, T. J. Ovaska, E. Lundström ja W.von Frieling. Varalle E. Lehtola ja R. Strasceffky.

Jälkeenpäin ajateltuna miehillä, jotka asiaa olivat pohtimassa ja sitten yhdistyksen perustivat ei nimen eikä maantieteellisen koon suhteen ollut kysymys minkä tahansa kyläpahasen poppoon kasaamisesta. Yhdistyksen nimeksi valittiin Suomen Erotuomarikerho ja vuonna 1930 viranomaiset tekivät kerhosta ry:n. Perustamisvaiheessa kerho oli lähes kaikkien lajien yhdistys. Timo Järviön historian tutkimus kertoo myös, että kerhon tehtävänä oli jalkapallo-, jääpallo- ja jäähockeytuomarien kasvattaminen sekä toimia näiden moraalisena tukena. Vuonna 1948 kerhon viralliseksi nimeksi muutettiin Helsingin Erotuomarikerho ry.

75-vuotista taivalta juhlitaan eri yhteyksissä. Yrityksien ja yhdistyksien juhlat ovat vallan yleisiä. Tänään juhlan tekee arvostuksessa yli edellisten se, että kaikki ne ihmiset, jotka ovat olleet mukana yhdistyksen toiminnassa, ovat tehneet työn ilman rahallista korvausta rakkaudesta erotuomaritoimintaa kohtaan. Onniteltavien joukko on suuri, kun ajatellaan niitä ihmisiä jotka 75:n vuoden aikana ovat olleet mukana eri tehtävissä kerhon toiminnassa. Lisäksi useat kerhomme jäsenet ovat olleet edustettuina valtakunnallisissa järjestöissä ja liitoissa. Näin ollen aktiiviset jäsenet ovat tuoneet oman kerhomme näkemyksiä esille laajemmallekin. Nykyinen kerhomme toimii neljässä lajissa: Futiksessa, jääpallossa, kaukalopallossa ja uusimassa lajissa futsalissa. Lisäksi kerhomme tuomareita on ollut muissakin lajeissa edustettuina eri sarjatasoilla. Merkillepantavaa on se, että kerhomme tuomarit ovat toimineet jatkuvasti eri lajeissa myös kansainvälisellä tasolla. Erotuomareiden koulutus on aina kuulunut kerhomme vahvoihin toimintamuotoihin kaikissa lajeissa. Olemme kantaneet vastuuta erotuomaritoiminnan jatkuvuudesta, mielestäni siinä onnistuen hyvin. Jatkuvasti kerhomme jäseniä on mukana liittojen ja piirien erotuomarikoulutuksessa.

Kykyjen löytäminen aina huipulle asti lajissa kuin lajissa vaatii panostusta paitsi kerholta ja ennen kaikkea henkilöiltä, jotka ovat mukana koulutuksessa tai tarkkailussa. Vaatii melkoista pitkäjänteisyyttä kouluttaa ja tarkkailla aloittelevia tuomareita huomatakseen, että pitempään mukaan jääviä ei ole kovin montaa. Toisaalta se on ollut näin ja tulee luultavasti aina olemaankin, koska kysymys on vapaaehtoisesta harrastuksesta: toiset lopettavat melko pian ja vain muutamat jäävät pitämään lajia pystyssä. Tässä kohtaa voinkin muistella aikaa jolloin Palloliitto aloitti kuuluisan nuorennuskampanjansa. Olin kouluttajana silloin Sahlströmin Tapsan apuna ja kiertelin melko laajasti Suomea eri tason kursseilla. Olin ensimmäisiä, jotka eri kursseilla joutuivat keskustelemaan ja perustelemaan tehtyjä ikään liittyviä ratkaisuja. Ratkaisuthan eivät olleet SPL:n omia vaan Fifa oli päättänyt, että tuomarien tulee olla yhtä nuorekkaita ja urheilullisia kuin pelaajatkin.

Tänään voin olla tyytyväinen siitä, että sen aikaiset päätökset ikärajoista ovat hyväksytyt nyt kaikkialla. Eikä asia jättänyt suuria traumoja sen aikaisiin yli-ikäisiin tuomareihin koska täällä sitä ollaan mukana joskin eri tehtävien kautta: "Kerran tuomari - aina tuomari". Viime vuosina kerhomme onkin panostanut voimavaroja erityisesti nuorten mukaan saamiseksi jalkapallopuolella. Kerho yhdessä piirin kanssa ei ole unohtanut tyttöjä, vaan on pyrkinyt kaikin tavoin rohkaisemaan naisten ja tyttöjen mukaantuloa. Naisten ja tyttöjen pääsy kansainväliselle huipulle on toistaiseksi jonkin verran helpommin saavutettavissa kuin miehillä. Naisia on mukana vähemmän. Kuitenkin haluan mainita entisen kerhomme jäsenen espoolaisen Katriina Elovirran, joka pääsi Amerikassa pidettyihin naisten futiksen MM-kisoihin erotuomariksi ja sen jälkeen muihin kansainvälisiin tehtäviin.

Toiminta, joka perustuu vapaaehtoisuuteen on poikkeuksetta ikään kuin mäkinen tie, toisin sanoen ylös ja alas. Muita aikaisemmin kerhon toiminnassa mukana olleita unohtamatta haluan todeta, että Fjalar Åsten on ollut kerhomme yksi keskeisempiä hahmoja viimeiset vuosikymmenet. Kukaan ei ole korvaamaton, mutta Fjalle teki oman uransa aikanakin pyyteetöntä työtä muiden eteen. Hän tasoitteli niitä mäkiä, jolla tulevat erotuomarit tulisivat kulkemaan. Vieläkin keppi mukaan ja menoksi!

Tuomareista Martti "Mälli" Hirviniemi ansaitsee erityismaininnan. Hän on tuominnut kotimaan pääsarjassa kaksisataa ottelua eli eniten tähän mennessä. Lisäksi Mälli tuomitsi kansainvälisenä tuomarina lukemattomia eritasoisia otteluita. Korostan vielä, että 75-vuotisen taipaleen varrella kerhon toiminnassa on ollut paljon henkilöitä jotka ansaitsevat nykypolvelta lämpimät kiitokset siitä, että olemme nyt juhlimassa kerhon tätä virstanpylvästä.

Te, jotka tänä päivänä jatkatte työtä olette uusien haasteiden edessä, sillä monet muutkin houkutukset ja urheilulajit kilpailevat nykynuorisosta. Yhtenä suurena haasteena on tuomaritoimintaan mukaan tulevien pitäminen mukana yli alkuvaikeuksien. Kokouksia ja koulutustilaisuuksia pitäisi kehittää niin, että niitä kohtaan säilyisi mielenkiinto, jotta jatko-oppiminen olisi turvattu. Samalla Teidän tulee tarpeeksi ajoissa kertoa henkilöille, jotka haaveilevat Helsingin ulkopuolellisista kentistä mitkä ovat vaatimukset jos aikoo niille päästä. Asenteet ja valmiudet ovat kohtia joiden merkitystä ei liikaa korosteta.

Kerhon neljän lajin tuomaritoiminta on varsin mieskeskeistä, sen vuoksi haluan kiittää teitä vaimoja, morsiamia ja tyttöystäviä siitä tuesta jonka Te olette antaneet. Tämä kiitos on osoitettu "jalkapalloleskille". Miehet ja pojat ovat itsekkäästi lähteneet otteluihin kun ne on kerran määrätty ja itse on sitoutunut erotuomariksi. Erotuomarius velvoittaa tässäkin suhteessa olemaan esimerkillinen. Teidät unohdetaan liian usein, mutta Teidän tulisi löytää ainakin pieni lohtu siitä, että ellei tätä olisi niin mitäs sitten, harrastus kun on parhaasta päästä ja siitä saa vielä hieman rahaakin.

Lopuksi lainaan Englantilaisen kansainvälisen tuomarin toteamusta vuoden 1968 kirjasta Jalkapalloetoruomari:
"Olen nauttinut jokaisesta erotuomariurani hetkestä. Voin vakuuttaa lukijalle,että silloin kun erotuomarin pyrkimykset eivät enää tuota hänelle mielihyvää ja tyydytystä, hänen on paras väistyä syrjään, sillä hänestä ei erotuomarina ole enää hyötyä itselleen, eikä jalkapalloilulle."

Haluan vielä kerran kiittää puheenjohtajaa ja johtokuntaa meidän kaikkien puolesta ja toivotta onnistunutta juhlaa. Olkaamme kaikki viimeistään tänään ylpeitä hienosta harrastuksestamme!

Heikki Lauri Tuominen